Magunkról

A bábtagozat egy amatőr, alapítványi társulatból nőtte ki magát, amelyet a Marco Alapítvány akkori elnöke, a bábszínház ötletadója, Rebel Erzsébet hozott létre 1998 -ban, majd lánya, Nagy Regina tartott életben, aki színházi alkotóként felismerte, hogy Erdély legnagyobb szaktekintélye, Kovács Ildikó tudja profivá fejleszteni a bábosokat.

Immár tizenöt éve annak, hogy a Brighella csapatának egy része professzionális közegbe került, s a város vezetősége is felkarolta és támogatta ezt a kulturális kezdeményezést, négy bábszínészi állást ítélve meg az Északi Színház keretén belül. Innen már az ideszegődött csapaton múlott, hogy tud-e élni a kapott lehetőséggel. 2016-ban, az Északi Színház szervezeti átalakítása során nyert hivatalosan is szervezeti státust az intézményen belül, azóta a Harag György Társulaton belül önálló bábtagozatként működik.

A tagozat 2017-ben vehette birtokba jelenlegi székhelyét az európai uniós forrásokból megújult Iparosotthon épületében. Mára a Harag György Társulat Brighella Bábtagozata az erdélyi és a magyarországi bábszínházi világ ismert és elismert tagja lett, fennállása óta bemutatott közel ötven produkciója során a magyar nyelvű bábos szakma nagy nevei működtek közre vendégként az előadások létrehozásában. Az elvégzett munka eredménye a gyermekközönség szeretete mellett az elmúlt évek szakmai díjaiban is megmutatkozik.